No malas šis process šķiet vienkārša mehāniska darbība – augsnes grābšana līdz krūma pamatnei.
Tomēr aiz tā slēpjas sarežģīta agrotehnika, kas tieši ietekmē bumbuļu skaitu un lielumu, ziņo korespondents.
Galvenais perēšanas mērķis ir stimulēt papildu pazemes stublāju, tā saukto stolonu, attīstību, kuru galos veidojas kultūraugs. Jo vairāk ir stolonu, jo vairāk kartupeļu var saražot viens augs.
Pirmo perēšanu veic, kad stādi ir sasnieguši 15-20 cm augstumu, praktiski apberot tos ar zemi ar galvu. Tas ne tikai stimulē jaunu stolonu augšanu, bet arī pasargā maigos zaļumus no iespējamām atkārtotām salnām.
Gruntējot augsni līdz pat saknēm, mēs izveidojam irdenāku un elpojošāku slāni, kurā bumbuļi var vieglāk attīstīties. Blīvā, sablīvētā augsnē kartupeļi izaug mazi un bieži vien tiem ir neglīta forma.
Augsnes grēdu labāk sasilda saule, kas ir īpaši svarīgi sezonas sākumā, kad augsne vēl ir auksta. Siltums aktivizē sakņu augšanu un veicina ātrāku stolonu veidošanos.
Veicot perēkli, mēs vienlaikus iznīcinām nezāles, kas tikko sākušas dīgt un vēl nav paspējušas nostiprināties. Tādējādi tiek ietaupīta papildu ravēšana un samazināta konkurence par barības vielām.
Otro perēšanu parasti veic 2-3 nedēļas pēc pirmās, tieši pirms kartupeļu ziedēšanas. Tas palīdz pabeigt grēdas veidošanos un stimulē otrā bumbuļu viļņa stādīšanu.
Šāda apstrāde arī novērš kartupeļu zaļošanu, kas rodas, kad kartupeļi tiek pakļauti saules gaismai. Zaļie bumbuļi uzkrāj indi solanīnu un kļūst nederīgi pārtikai.
Vislabāk ir izvēlēties vēsas, mākoņainas dienas vai rīta stundas, lai augs netiktu pakļauts papildu stresam no karstuma. Šajā laikā stublāji ir elastīgāki un mazāk lūzt.
Daži dārzkopji klasisko perēkli aizstāj ar mulčēšanu ar salmiem vai nopļautu zāli. Arī šī metode labi darbojas, īpaši smagās augsnēs, kur augsne slikti elpo.
Neaizmirstiet par šo vienkāršo, bet efektīvo metodi, pat ja audzējat tikai dažus spaiņus kartupeļu. Tā garantē ražas palielināšanos no krūma un uzlabo ražas kvalitāti.
Kartupeļi ir gadsimtu gaitā cilvēka izkopta kultūra, un to veiksmīgas audzēšanas neatņemama sastāvdaļa ir perēkļi. Šis ir gadījums, kad tradicionālo metodi papildina mūsdienu zināšanas par augu fizioloģiju.
Lasiet arī
- Kas notiek ar ražu, ja neatzaro tomātus: sulīga zaļuma trūkumi
- Kāpēc sezonas beigās vajadzētu sēt sāndārzus: zaļo palīgu klusais darbs.

