Šķiet neintuitīvi iemest metāla karoti verdošā ievārījumā, kad tas jau ir pielīmējies pie dibena.
Tomēr šai vecmāmiņas metodei nav vienkārša māņticība, bet gan gluži zinātnisks izskaidrojums, ziņo korespondents.
Karote, īpaši no nerūsējošā tērauda, darbojas kā siltuma akumulators, efektīvi sadalot siltumu.
Tas absorbē daļu enerģijas un novērš lokālu pārkaršanu trauka apakšdaļā. Vārīšanas laikā radušies gaisa burbulīši sāk pieķerties karotes virsmai, mainot šķidruma dinamiku. Rezultātā maisījums tiek sajaukts vienmērīgāk pat tad, ja to aktīvi nemaisa.
Šī metode ir īpaši noderīga, kad uz brīdi jāatkāpjas no plīts. Karote darbojas kā stabilizators, neļaujot augļu maisījumam koncentrēties vienā vietā un sadegt.
Tas neatceļ periodiskas maisīšanas nepieciešamību, bet ievērojami samazina risku. Par tās efektivitāti autore personīgi pārliecinājās, gatavojot aprikožu ievārījumu vecā alumīnija katlā.
Svarīgi ir izmantot karoti, kas izgatavota no metāla, kurš labi vada siltumu, piemēram, nerūsējošā tērauda. Ļoti labi derēs arī sudraba vai kupronikļa karote. Koka vai silikona karotes nebūs piemērotas, jo to siltuma vadītspēja ir daudz zemāka.
Labāk to novietot vertikāli, ar rokturi uz augšu, lai tā netraucētu maisīšanai. Daži pavāri izmanto vairākas karotes, lai panāktu lielāku efektivitāti, ja panna ir plaša.
Šis vienkāršais triks var būt īsts glābiņš tiem, kuri bieži saskaras ar delikātu mērču un augļu pagatavošanas pielipšanas problēmu.
Izmēģiniet to pielietot nākamreiz, un jums nekad vairs nebūs jāskrāpē ogļu atliekas no savas mīļākās pannas. Šī risinājuma vienkāršība ir mānīga, taču tā praktiskos ieguvumus ir pārbaudījušas vairākas saimnieču paaudzes.
Lasiet arī
- Kāpēc ledusskapi jātīra ar parasto cepamo sodu: negaidīts tīrīšanas rutīnas pavērsiens
- Kāpēc lauru lapa nonāca putraimos: aizmirsts nodrošinājums pret virtuves kaitēkļiem

