Kāpēc testam nepieciešams “aukstais pārtraukums”: nenoliedzams solis, kas maina visu.

Daudzi iesācēji nolaidībā atstāj novārtā svarīgāko cepšanas posmu – mīklas atpūtināšanu ledusskapī.

Šķiet, ka to var uzreiz izrullēt un sūtīt cepeškrāsnī, taču šāda steiga atņem izstrādājumam pareizo konsistenci, ziņo korespondents.

Aukstums ļauj lipeklim, kas mīcīšanas laikā bija sasprindzis, atslābināties un vienmērīgi mitrināties. Rezultātā mīkla ir daudz lokanāka, kad tiek izrullēta – tā nevelkas atpakaļ un nešķīst.

Tas ir īpaši jūtams, strādājot ar smilšu vai kārtainās mīklas izstrādājumiem, kur ir svarīgi saglabāt auksto tauku struktūru. Autors atceras, ka pēc pirmās reizes, kad šis noteikums tika ievērots, kūka pārstāja bezcerīgi izplatīties.

Atdziestot, tauki atkal sacietē, un mitrums mīklas izstrādājumā sadalās vienmērīgāk. Cepeškrāsnī šie aukstie tauki pakāpeniski izkusīs, radot vēlamo pārslu vai drupinājumu.

Rauga mīklai atdzesēšana ir veids, kā palēnināt rūgšanu un iegūt sarežģītāku garšu.

Lai notiktu vēlamās izmaiņas, pietiek ar 30-60 minūtēm, lai gan dažiem mīklas veidiem (piemēram, kruasāniem) nepieciešama daudzu stundu vai pat nakts atpūta. Mīklu nepārklājiet ar polietilēnu, bet izmantojiet lielu trauku vai atstājiet vietu, kur mīkla varētu pacelties.

Mīklu izņemiet no aukstuma 10-15 minūtes pirms mīklas izrullēšanas, lai tā nedaudz sasiltu un kļūtu elastīga. Jūs būsiet pārsteigti, cik daudz vieglāk būs strādāt, un rezultāts izskatīsies profesionāli.

Šis vienkāršais solis ir atslēga ceptiem izstrādājumiem, kas nekad nebūs līdzīgi vienīgajiem.

Lasīt arī

  • Kāpēc kartupeļi negrib brūnēt: kulinārijas fenomena zinātnisks skaidrojums
  • Kāpēc zupa ir “jāvāra”: garšas dziļuma noslēpums, ko mūsdienu pavāri ignorē?


Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Noderīgi padomi un dzīves triki ikdienai