Izkausēts sviests mīklā: kulinārijas atklājums maigām smalkmaizītēm

Šķaidīts sviests jeb ghee mums šķiet austrumu plovu un indiešu virtuves produkts.

Kā izrādās, tā iespējas ir daudz plašākas, un cepšanā tas dara īstus brīnumus, raksta korespondents.

Noslēpums slēpjas tā unikālajā molekulārajā sastāvā, kas krasi atšķiras no parastā sviesta. Gatavināšanas procesā no sviesta tiek atdalīts viss ūdens un piena olbaltumvielas.

Pixabay

Tas, kas paliek, ir gandrīz simtprocentīgi tīri piena tauki bez jebkādiem piemaisījumiem. Tieši šī īpašība padara to par maģisku sastāvdaļu konditorejas izstrādājumu, plātsmaizes un pat rauga mīklas pagatavošanai.

Ghee bezūdens konsistence ļauj izveidot raupjāku un raupjāku mīklas tekstūru, jo mīklā neveidojas lipīgi gabaliņi. Smilšaina mīkla burtiski kūst mutē, piešķirot tai “smilšu” efektu, ko ir tik grūti panākt ar parasto sviestu.

Tam nav tādas elastības kā aukstam sviestam, taču dažāda veida maizes izstrādājumiem tas ir priekšrocība. Dzidrinātā sviesta garša ir stāsts pats par sevi, tā ir dziļa riekstu garša, ko nav iespējams iegūt citādā veidā.

Tā nav dominējoša, bet gan tikai apvij cepumus ar siltu, karamelizētu garšu. Baklava, smalkmaizītes vai kruasāni, kas gatavoti ar ghī, iegūst neticamu dziļumu.

Reiz, eksperimentējot ar tradicionālo angļu plātsmaizīšu recepti, mēs sviestu aizstājām ar dzidrinātu sviestu. Rezultāts pārspēja visas cerības – konditorejas izstrādājumi iznāca neparasti gaisīgi un aromātiski, bez sava blīvuma, kas raksturīgs šokolādēm.

Kopš tā laika tas ir kļuvis par viņas personīgo kulinārijas noslēpumu. Ir arī praktisks ieguvums – dzidrinātajam sviestam ir daudz augstāka kūpināšanas temperatūra.

Tas nozīmē, ka konditorejas izstrādājumi nesadeg un neiegūst rūgtu garšu pat pie nedaudz augstākas cepeškrāsns temperatūras. Jūs iegūsiet perfekti izceptu, zeltainu izstrādājumu ar vienmērīgu garozu.

Šāda pieeja prasa zināmas iemaņas, jo mīkla uzvedas citādāk – tā ir drupāka un prasa rūpību. Taču spēle noteikti ir tā vērta, jo jūs iegūsiet restorāna līmeņa produktu.

Jūsu viesi diez vai spēs uzminēt noslēpumu, taču viņi noteikti pamanīs neparasto tekstūru.

Lasiet arī

  • Kāpēc profesionāļi sāla steiku stundu pirms gatavošanas: zinātne, kas veido perfektu garozu?
  • Kāpēc mērcēt sīpolus ledus ūdenī: kraukšķīgu salātu un maigas garšas noslēpums?

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Noderīgi padomi un dzīves triki ikdienai