Kad stādīt stādus nevis pēc Mēness kalendāra, bet gan pēc reālā augu stādīšanas grafika: atrodiet savu datumu.

Pieredzējuši dārzkopji zina, ka, akli sekojot vispārējiem ieteikumiem uz sēklu paciņām, bieži vien tiek iegūti izstīdzējuši, pārauguši stādi, kas vēl ilgi pēc iestādīšanas slimo.

Katram augam ir savs bioloģiski optimālais vecums, kad tas jāpārceļ uz pastāvīgu vietu, ziņo korespondents.

Paprikai un baklažāniem tas ir 60-70 dienas no sējeņu parādīšanās, kad stāds jau ir izveidojis spēcīgu stublāju un tam ir 8-10 īstās lapas. Tomāti, atkarībā no to veida, ir gatavi stādīšanai pēc 50-60 dienām, bet gurķi un kabači – tikai pēc 25-30 dienām, jo tie ātri attīstās un brieduma stadijā necieš pārstādīšanu.

Dārzeņu audzētājs no Voroņežas jau daudzus gadus kārto dienasgrāmatu, kurā atzīmē sējas, dīgšanas un stādīšanas datumus un pēc tam salīdzina tos ar galīgo ražu. Viņš atklāja, ka viņa vēlie tomāti, kas iestādīti 55 dienu vecumā, ir pārāki par tiem, kas uz palodzes stāvējuši 70 dienas.

Galvenais faktors, ko daudzi cilvēki palaiž garām, ir nevis kalendārais vecums, bet gan stādu gatavība stresam, ko nosaka spēcīga sakņu sistēma, kas spēj pīt kuplumu. Ja saknes ir vājas, pat jaunam stādiņam būs nepieciešams ilgs laiks, lai iesakņotos, savukārt spēcīgs un rūdīts stādiņš viegli pārdzīvos pārstādīšanu.

Rūdīšana nav tikai punkts instrukcijā, bet gan process, kas burtiski maina auga fizioloģiju, sagatavojot to ultravioletai gaismai, vējam un temperatūras izmaiņām. Tas jāsāk vismaz divas nedēļas iepriekš, pakāpeniski palielinot ārā pavadīto laiku.

Augsnes temperatūra stādīšanai ir vēl svarīgāka nekā gaisa temperatūra, jo auksta augsne paralizē sakņu darbību. Siltumu mīlošiem tomātiem un paprikai augsne 10-15 centimetru dziļumā jāsasilda vismaz līdz +12-15 °C temperatūrai.

Šāda individuāla pieeja prasa lielāku uzmanību, taču tā ļauj atbrīvoties no galvenās problēmas – nepieciešamības turēt uz palodzes nokarenus džungļus, kas tikai atņem gaismu, ūdeni un enerģiju. Rezultātā jūs iegūstat ne tikai stādus, bet spēcīgus un izturīgus jaunaudžus, kas ir gatavi pieaugšanai uz dobes.

Lasiet arī

  • Kāpēc burkāni pieprasa dziļu dobi: noslēpums, ko slēpj visi sakņu dārzeņi
  • Kā ar joda palīdzību var izglābt tomātus no fitoftoras: recepte, par kuru veikalos nestāsta.


Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Noderīgi padomi un dzīves triki ikdienai