Jūs esat redzējuši, kā ledusskapī atstātas dilles vai pētersīļi pēc pāris dienām pārvēršas nožēlojamā dzeltenā masā.
Izmest ķekaru, pēc kura nupat stāvējāt rindā tirgū, ir īpaši apbēdinoši un neracionāli, uzskata korespondents.
Kā izrādās, ir vienkāršs veids, kā tos saglabāt praktiski nevainojamā stāvoklī vairākus mēnešus. Saldēšana droši saglabā ne tikai garšu un krāsu, bet arī lielāko daļu zaļumos esošo derīgo vielu.
Galvenais panākumu noslēpums slēpjas pareizā sagatavošanā, kas atšķiras no vienkāršas maisiņa nosūtīšanas uz saldētavu. Zaļumi ir rūpīgi jānovāc, jānoņem visi cietie kātiņi un jānomazgā zem tekoša ūdens.
Pēc mazgāšanas pēc iespējas jānovērš mitrums, jo tieši ledus kristāliņi iznīcina maigās lapas. Šim nolūkam lieliski noder parasta salātu centrifūga vai vienkārši papīra dvieļi.
Pilnīgi sausus zaļumus var sasmalcināt ar nazi vai atstāt kā zariņus, atkarībā no turpmākās izmantošanas plāniem. Dažas saimnieces no sasmalcinātiem zaļumiem labprātāk veido porciju briketes, ielejot tos ledus formās ar nelielu daudzumu ūdens.T
Šos kubiņus pēc tam var iemest tieši zupā vai mērcē, neatkausējot. Vēl viena populāra metode ir uzglabāt tos cieši noslēgtos plastmasas traukos vai rāvējslēdzēja tipa maisiņos.
Šajā gadījumā ir svarīgi izlaist no maisiņa visu lieko gaisu, lai novērstu pārmērīgu sasalšanu. Šādi sasaldēti pētersīļi vai koriandrs pēc atkausēšanas izskatās kā tikko izrauti no dobes. Tie ir lieliski piemēroti salātiem, lai gan nedaudz zaudē savu kraukšķīgumu.
Bet karstiem ēdieniem – zupām, sautējumiem, pildījumam – atšķirība kļūst gandrīz nemanāma. Baziliks ar savu spilgto garšu bieži tiek saldēts kā gatavs pesto, sajaukts ar olīveļļu un ķiplokiem. To ir pietiekami viegli izņemt un kombinēt ar makaroniem, lai ātri un garšīgi pagatavotu vakariņas.
Arī zaļie sīpoli un spināti labi panes sasaldēšanu, kas ievērojami paplašina jūsu kulinārijas iespējas ziemā. Nemēģiniet sasaldēt tikai salātu lapas, piemēram, aisberga vai rukolu, tās nepieciešams lietot tikai svaigā veidā. Pēc atkausēšanas tās pārvēršas bezveidīgā, ūdeņainā masā, kas nav derīga ēšanai.
Šī atjautīgā metode ļauj visu gadu turēt pa rokai aromātiskas garšvielas, kas izaudzētas labvēlīgā gadalaikā. Jūs nekad vairs skumji neskatīsieties uz novītušu ķekaru, zinot, ka tam varēja dot otru dzīvi.
Lasiet arī
- Kā sakārtot savu trauku skapi ideālā kārtībā: metode, kas atbrīvos stundām laika
- Kāpēc alumīnija folija virtuvē nav paredzēta tikai cepšanai: negaidīti pielietojumi

